XC4 VELIKI IZAZOV

Andrijevica 7 i 8 Oktobar 2016

Velika trka,Veliki podvig koji je pomnožen sa 4, tako bi mogli da naslovimo ovaj  dogadjaj  u organizaciji paraglajding klub Naša Krila iz Berana.

A sve je počelo  onda, kada su Krila realizovala Svjetski kup u paraglajdingu  i baš kad je bilo za očekivati, da se posle tolikog posla  krene u neki mirniji period,  Krila su krenula na još veći vrh, bez odmora, bez stajanje i bez predaha.  Trebalo je mnogo toga uraditi i priremiti i tako dati šansu ovom takmičenju da ono uspije.  Ono što je bilo najbitnije, nije izostala  podrška i razumijevanje prijatelja Krila, a tu su i novi momenti tj. novi prijatelji koji su već prilikom najave takmičenja  ovog formata dali  svoju punu podršku i na taj način zajedno ga iznjeli  do dana kad je bilo potrebno još samo donijeti zadnju odluku,  odrediti minut za početak trke.

Mada možemo slobodno reći da je trka počela mnogo prije subote 8. Oktobra. Najkritičnija je bila nedelja koja je prethodila takmičenju,  gdje se lomilo mnogo toga  od samog  kvaliteta takmičenja pa do mogućnosti da se ono uopšte održi zbog loše meteo prognoze.  Baš te meteo prognoze  su već mnoge natjerale da odustanu u startu, dok su drugi,  kojima veliki izazov nije stran, u petak 7. oktobra krenuli  ka  Andrijevici  po veoma žestokoj kiši, vjerujući organizatorima, a oni  prije svega  sebi, da tolika želja svih nas i uloženi trud ne mogu tek tako lako pasti u vodu i da će energija svih učesnika  otjerati  kišu i obezbjediti uslove za održavanje predstojeće trke.  Jedan detalj ističe volju svih nas učesnika, a to je podvig kajakaša Novice Dendića, koji  kako bi kompletirao svoju opremu , prešao tog petka  na realciji Podgorica – Plužine –Andrijevica čitavih 750km.  Kao direktor dogadjaja dočekavši ga u Andrijevici, u tom trenutku  bio  sam ubijedjen da imamo trku i u isto vrijeme ponosan na  Novičin osmijeh i zadovoljstvo što će učestvovati na sutrašnjoj trci.

2016-41

Osvanula je subota pod maglom, planina Balj je bila  odsječena na  nebu, kao da nije sastavni dio ove planete. Nevjerica,  ali u isto vrijeme i spoznaja da  nema predaje.  U 7 sati je organizator krenuo sa pripremama i postavljanjem kapija,  istovremeno upirući pogled u Balj,  koji je iz minuta u minut vraćao svoj obris i skidao maglu sa sebe da nam pokaže put ka vrhu i uspjehu naše misije.

U 9:30  je već bilo jasno da imamo uslove, krenuli smo na zadnji dogovor ispred Hotela Komovi , a zatim i svako na svoju kapiju:  kajakaši na vodu , biciklisti u podnožje Balja pored Lima da sačekaju kajakaše, paraglajderisti na vrh Balja da sačekaju bicikliste, a trkači na Gradinsko polje da sačekaju paraglajderiste.

U 12:00 je krenula velika  XC 4 trka , koja je pored  nadmetanja timova  imala mnoštvo svojih posebnih  priča  koje su se smjenjivale od sticanja novih prijateljstva do toga da su mnogi pokazali, da mogu mnogo više kada su u timu.  Nagrada Lovorov list je otišla Miljku Bulaiću i Radenku Bulatoviću, prvom jer  je kolegi, slobodno mogu reći, spasio život, a drugom jer je rizikovao sopstveni život kako ne bi iznevjerio svoj tim. Neizostavan  pomena je i podvig  16 paraglajderista, koji zbog jakog čeonog sjevernog vjetra nisu uspjeli da dolete do kapije na Gradinskom  i koji su zdušno donijeli odluku da ne odustaju, pretrčavši, sa opremom na ledjima, preostalu dionicu od oko 4 km. Za ovaj dio trke dobili su punu podršku putnika na magistrali Andrijevica –  Berane koji su ih, svirajući iz svojih kola, bodrili da završe svoj task. Nakon takve trke najbolji način da se opustite i doživite nezaboravno iskustvo je igranje Slotogate igrica.

Nas kao organizatore  sreća još uvijek prati, da l’ što smo hrabri ili ludi, to Vam sada  ne mogu  reći, ono što mogu, jeste, ko su pobjednici ovog   XC 4 timskog izazova.

Na pobjedničku binu su izašli timovi: osvojeno treće mjesto tim  4 Victory u sastavu : Ognjen Perovanović  – kajak , Ninko Kljukovnica – MTB, Dragodin Milovanović – paraglajding i Boris Čović – trčanje;  drugo mjesto tim  Suri Orao:  Srđan Vuković  – kajak , Goran Cerović  – MTB, Predrag Đurović – paraglajding i Goran Petrić – trčanje,  dok je najbolji tiim Revita  bio u sastavu:  Sreten Biljić – kajak, Aleksa Marić – MTB,  Željko Ovuka – paraglajding i  Predrag Dragićević – trčanje.

fb_img_1476191538093

Nama iz Krila predstoji novi izazov, da sledeće godine ponovimo ovo takmičenje u boljem i većem izdanju , čuda su moguća što da ne.

fb_img_1471984833240